O părere despre domeniile cu diacritice

Da, știu, la mine veștile noi ajung mereu mai greu și abia acum am găsit momentul oportun să-mi dau cu părerea despre domeniile cu diacritice introduse de cei de la ROTL de la începutul lunii iunie despre care vă spun din start, dacă nu aveți răbdare să citiți până la final, că sunt atât folositoare cât și mari cauzatoare de confuzii în unele cazuri.

Așadar, pentru cei și mai ne la curent decât mine, până acum domeniile puteau fi alcătuite doar din caractere normale – deci fără diacritice. Picându-le fisa celor de la ROTL și dându-și seama că e rost de produs și mai mulți bani au oferit posibilitatea oamenilor de a-și înregistra domenii și cu diacritice (ă, â, î, ș, ț).

Aparent totul părea super, mergând pe ideea că ”Și la noi se poate domnle, s-au gândit și la noi!”, însă la scurt timp confuziile au început să apară și multă lume s-a revoltat.

În prima fază acest lucru îi face pe cei care-și deschid site-uri să cumpere mai multe domenii dacă numele pe care l-au ales ei pentru site-ul respectiv conține diacritice. Dacă tu ai ales să cumperi estitare.ro, indicat ar fi să cumperi și varianta cu diacritice adică eștitare.ro pentru a fi sigur că nu o să vină cineva care să-ți facă concurență chiar pe un domeniu aproape la fel.

Pentru cei ce aveau deja proiecte pe anumite domenii fără diacritice beleaua a fost și mai mare fiindcă au trebuit să se lupte, la figurat cel puțin, pentru variantele cu diacritice ale acestora și chiar să plătească mult mai mult dacă nu reușeau să fie primii cumpărători fiindcă micii întreprinzători le-au achiziționat înainte pentru a le revinde acestor persoane care într-adevăr au nevoie de ele.

În perspectiva mea lucrurile puteau să se întâmple mult mai ok atât pentru firmele de hosting & ROTLD cât și pentru oamenii care voiau să înregistreze domeniile. Mai exact, toți cei care aveau înregistrat un domeniu fără diacritice dar care ar putea să aibă diacritice (deci aveau estitare.tld cu posibilitatea de eștitare.tld) să aibă rezervate pe o anumită perioadăși varianta/variantele cu diacritice.

Până una-alta sunt curios cum o să privească Google acest tip de domenii și cât de repede o să se obișnuiască lumea să scrie în browser un domeniu direct un diacritice.

Lasă un răspuns