Febra la copii – când trebuie să ne îngrijorăm

Febra sau temperatura ridicata este modul organismului de a lupta cu o infectie, un simptom medical care de cele mai multe ori este inofensiv, dar care poate ascunde si afectiuni destul de grave.

Temperatura normala corporala se situeaza in jurul valorii de 37-37,5 grade Celsius. Se condidera febra orice valoare depaseste 38 de grade Celsius. Cand trebuie sa isi faca griji parintii si sa apeleze la medicul de familie sau medicul pediatru? In urmatoarele situatii:

• Cand copilul are o varsta mai mica de 3 luni si o temperatura mai mare de 38 de grade Celsius. La aceasta varsta, febra este destul de periculoasa si indica o afectiune in corp.

• Cand cel mic are varsta cuprinsa intre 3 si 6 luni si o temperatura corporala ce depaseste valoarea de 38.3 grade Celsius, care nu da semne sa scada la 3 zile dupa administrarea de medicamente antipiretice.

• Cand cel mic are varsta cuprinsa intre 6 luni si 2 ani si o temperatura corporala cuprinsa intre 39.5 si 40 de grade Celsius, frisoane, cefalee, varsaturi, ameteala. Atunci copilul trebuie dus de urgenta la medic sau la cea mai apropiata unitate de primiri urgente.

• Cand febra este insotita de tuse si de dificultati in respiratie severe, de cele mai multe ori indica prezenta pneumoniei in corpul copilului.

• Cand temperatura corporala crescuta este insotita de simptome ingrijoratoare, precum varsaturi, diaree, tuse persistenta, stari de somnolenta.

Cea mai buna metoda de scadere a febrei ramane administrarea de medicamente antipiretice, pana la vizita la medicul de specialitate, fiindca impachetarile, metodele vechi precum sosetele in otet sau spirt, frectiile si administrarea de ceaiuri, tincturi si alte produse naturiste pot fi periculoase. Temperatura copilului poate fi luata cu un termometru digital, de ultima generatie, sau cu un termometru cu mercur, atat rectal cat si axilar sau oral.

Lasă un răspuns