De ce să mănânci mai lent – 5 motive

Un dosar urgent de rezolvat, o sedinta de pregatit… motivele care ne imping sa mancam foarte foarte repede masa de pranz, poat sa fie numeroase. Si totusi, sa iti faci timp sa savurezi incet si in tihna mancarea este un lucru indispensabil pentru buna functionare a organismului.

Mancand mai lent, vei favoriza digestia. Atunci cand nu mestecam suficient alimentele, acestea se vor regasi intr-o cantitate prea mare in stomac. Acest lucru va duce la o multime de neplaceri digestive, cum ar fi o dispepsie, o digestie mai lenta, dar si un reflux gastro-esofagian. Adica o multime de acid la stomac.

Avem tendinta sa uitam cel mai adesea, dar mestecarea foarte buna a alimentelor este prima etapa indispensabila atunci cand vine vorba despre digestie. Astfel se vor produce enzime in cantitate suficienta si sistemul digestiv nu va fi prea pus la munca.

Pentru o mai buna absorbtie a nutrientilor. Atunci cand nu mestecam asa cum trebuie alimentele, aceastea raman sub forma de bucati mari care nu vor fi asimilate de catre intestinul greu, un lucru care va duce la carente si la alte probleme digestive diverse. Dar daca vei manca mai lent, vei reusi sa modifici alimentele in mici molecule, favorizand astfel absorbtia de nutrienti.

Pentru un mai bun control al greutatii. Atunci cand nu mestecam asa cum trebuie alimentele, nu vom resimti senzatia de satietate deci nu vom mai rontai obsesiv intre mese si nu ne vom mai ingrasa deci.

Senzatia de satietate survine la 20 de minute dupa ce ai luat masa deci cu cat vei mesteca mai bine alimentele cu atat vei manca mai putin deoarece te vei simti satul mai repede.

Pentru a proteja dintii si gingiile. Alimentele care necesita un efort mai mare pentru a fi mestecate pot decupla productia de saliva, un lucru care duce la eliminarea de placa dentara, protejand in acelasi timp emailul dintilor. Saliva are si o actiune protectoare asupra gingiilor si asupra dintilor.

Pentru a face o pauza. Manvand in tihna si savurand orice imbucatura, te vei concentra asupra alimentelor pe care le consumi, asupra savorii si mirosului lor si iti vei trezi toate simturile. Nu numai ca mancatul va fi o adevarata placere, ci alungam stresul si ne eliberam si relaxam mintea deoarece suntem focalizati asupra senzatiilor.

Nu uita ca si apa este foarte importanta atunci cand mananci. Apa, la fel ca si fibrele este perfecta pentru o senzatie de satietate. Deci inainte de fiecare masa, ai putea sa incerci sa bei un pahar mare cu apa, care va umple stomacul si care ne va ajuta sa nu consumam atata mancare. Si in timpul mesei, mai poti bea apa pentru a te asigura de faptul ca mananci incet.

Lasă un răspuns