Cele mai bogate alimente în vitamina D

Produsă în principal la contactul cu soarele vitamina D este esențiala pentru ca organismul nostru să funcționeze așa cum trebuie. Dar cel mai adesea, din cauza lipsei soarelui, pot să apară unele carențe. Oare alimentația are un rol important în acest caz? Se pare că da.

Iată o listă cu cele mai bogate alimente în vitamina D pentru a se evita carențele și pentru a-ți face plinul de energie.

La ce servește vitamina D? Numită și vitamina soarelui, vitamina D este sintetizată sub acțiunea razelor de soare captate de către soare. Vitamina D are o acțiune asemănătoare cu cea a unui hormon și are drept funcție principală facilitarea absorbției de calciu și de fosfor la nivel digestiv. Ajută și la fixarea calciului în oase.

Iar o carență în Vitamina D poate să ducă la probleme de sănătate precum un risc crescut de a dezvolta cancer de sân sau colorectal, depresie, osteoporoza, hipertensiune arterială și chiar complicații în sarcină.

Care sunt deci alimentele de consumat mai des?

Ciupercile. Vin cu un aport deloc de neglijat de vitamina D și nu numai. Mai conțin o mulțime de minerale și vitamine din grupa B.

Ciocolata neagră. Pentru un nivel cât mai optim de vitamina D, ar trebui să alegi o ciocolată care să conțină un procent de peste 40% de cacao.

Laptele. Esențial pentru aportul său de calciu, laptele este bogat și în vitamina D. Laptele de vacă integral este cel mai sănătos.

Heringul. Un pește de mare rece care este foarte bogat în vitamina D. O sursă excelentă chiar dacă se consumă afumat, pe grătar sau marinat.

Ouăle. Vitamina D este concentrată mai ales în gălbenușul de ou.

Sardinele. Sardinele preparate pe grătar și cele în ulei sunt mult mai benefice pentru cel mai bun aport de vitamina D.

Uleiul din ficat de cod. Este campion atunci când vine vorba despre vitamina D. Se poate consuma și sub formă de capsule. Dar toate tipurile de ulei de pește sunt la fel de benefice. Dar și cel de măsline și cel din ficat de vițel.

Lasă un răspuns